tisdag 7 maj 2013

Välj kapitalförsäkring

Det bästa sättet att tjäna pengar är att spara pengar. Det är inte de stora vinsterna utan de små förlusterna…osv…osv.
Ett av de bästa sätten att spara pengar för den som sparar i och handlar med aktier är att byta ut sin gamla depå mot en Kapitalförsäkring. I en kapitalförsäkring så betalar man nämligen ingen reavinstskatt på de vinster man gör, man betalar heller inte någon skatt på de utdelningar man får. Men helt skattefritt är det givetvis inte, en schablonskatt tas ut på, för närvarande 0,45%, av värdet på försäkringen. Du betalar alltså 450kr för varje hundratusen kronor du har i försäkringen.

Nackdelen är förstås att du betalar denna schablonskatt även om du inte gör vinst eller om du gör en förlust, det går inte att dra av förluster i en kapitalförsäkring. Generellt kan man ju då säga att det skulle vara bättre med en kapitalförsäkring ett bra år och att det skulle vara bättre med en vanlig depå ett dåligt år. Så varför ska man då välja en kapitalförsäkring, är det inte bättre att få dra av förlusterna istället? Nej det är det inte och det finns ett par anledningar till det.

För det första så köper man ju aktier för att gå med vinst inte för att göra förluster som man kan göra avdrag för.

För det andra så slipper man att deklarera sina affärer. Du behöver alltså inte lägga en sekund på den gamla K4-blanketten och på att leta fram gamla köpnotor från tio år tillbaka för att hitta den korrekta inköpskursen. Du behöver inte fundera hur du ska räkna om inköpskurs och annat när företaget har gjort komplicerade ”aktiefintar” som splittar, omvända splittar, återköp och annat underligt. Du behöver inte göra någonting.

För det tredje så är direktavkastningen på börsen normalt omkring fyra procent och om du skapar dig en diversifierad portfölj som också ger fyra procent så kommer du tjäna mer än vad du ska betala i skatt. På 100.000kr får du 4.000kr i utdelning och du betalar 450kr i skatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar