torsdag 2 maj 2013

Den magiska formeln kan göra dig rik!

The Little Book That Beats the Marketblev en bästsäljare så fort den kom ut och har fått mängder med beröm och det helt välförtjänt. Joel Greenblatt förklarar på ett roligt och enkelt sätt hur man med mycket enkla medel kan hitta framtida kursvinnare på börsen. Du behöver egentligen inte kunna ett smack om företagande eller aktieanalys för att utnyttja den magiska formel som boken presenterar, allt du behöver göra är att använda den för att sortera bolagen och sedan köpa de som rankas högst.

Den magiska formeln tar fram de bästa bolagen och de billigaste bolagen och kombinerar dessa. Med formeln får du alltså fram de bolag som är bra, dvs gör vinst och som för tillfället är billiga, dvs aktien har ett lågt pris. Sett över lång tid så slår faktiskt denna metod marknaden och det rejält. Det man ska komma ihåg är att detta är en metod för att hitta bra företag som ska gå bra långsiktigt och inte aktier som skall rusa på kort tid. Den magiska formeln är för långsiktiga investerare inte för traders.

Boken är en av mina favoriter eftersom den vänder sig till den vanliga människan som inte sitter med avancerade kunskaper inom ekonomi och finans. Den vänder sig till vanliga Svenssons helt enkelt. Ibland kan det bli lite för ”mycket av det goda” då Joel Greenblatt försöker vara rolig, ibland är han det, ibland inte. Men de misslyckade humoristiska inslagen är inte så många eller långa att det stör, det viktiga är att budskapet går fram.

Jag kan varmt rekommendera The Little Book That Beats the Marketför alla som vill investera själv och inte bara slänga in sina pengar i en fond som styrs av en överbetald finansvalp som får sin bonus vare sig fonden går upp eller ner. Nej, bättre att investera en slant i att skaffa sig kunskap och göra jobbet själv istället och Joel Greenblatts bok är ett bra sätt att börja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar